Je winkelwagen is leeg.
Geplaatst op 03-09-2024 door Frank Andringa
Vocht in je horloge? Dat is erg vervelend, want horloges houden niet van water of condens aan de binnenkant van het glas. Dat vocht kan nogal wat consequenties hebben voor het uurwerk in je horloge. Dus vocht kan slecht nieuws betekenen. In dit Horlogenieuws vertellen we je wat er aan de hand kan zijn met je horloge, wat je moet doen als er vocht in zit en of het schadelijk is.
Vocht in je horloge, vervelend maar het heeft geen zin om in paniek te raken. Vocht in je horloge hoeft namelijk niet gelijk dodelijk te zijn voor je horloge. We leggen je straks uit hoe wat je er aan kunt doen. Je vraagt je misschien af hoe dat vocht in je horloge is gekomen. Nou, niet met alle zogenaamd waterdichte horloges kun je zomaar ongestraft gaan douchen of zwemmen. Heel veel horloges zijn spatwaterdicht, maar ga je met je horloge zwemmen of snorkelen? Kies dan voor een horloge dat waterdicht is tot minimaal 10 atmosfeer of zelfs een duikhorloge. Want daarmee kun je in elk geval onder de douche en het zwembad in. Maar dat natuurlijk een mooi advies, je koopt er helaas niet zoveel voor wanneer er al vocht in je geliefde horloge zit.
Lees ook: 'Zo waterdicht is jouw horloge'
Gc horloge, waterdicht tot 10ATM
Vocht in het horloge kan door verschillende oorzaken komen. Heb je in de regen gefietst? Ben je misschien vergeten je horloge af te doen bij het zwemmen of douchen? Of heb je hem misschien gedragen tijdens het sporten of heb je in de kou gestaan en het horloge vervolgens meegenomen in een warme ruimte? Het kunnen zo maar enkele redenen zijn dat er condens aan de binnenkant van je horlogeglas ontstaat. Want zelfs grote temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat er waterdamp ontstaat.
Lees ook: 'Mijn horloge is kapot! Tien veelvoorkomende defecten aan horloges'
Condens aan de binnenkant van het glas van je horloge ontstaat eigenlijk doordat jouw horloge lek is of omdat je bijvoorbeeld de kroon van het horloge niet goed hebt gesloten. Op de een of andere manier is het vocht naar binnen gekomen. Dat heeft doorgaans te maken met de waterdichtheid van je horloge. Meestal staat op de deksel tot hoeveel meter jouw horloge waterdicht is, soms staat het ook op de wijzerplaat. Daarnaast kan ook het glas van het horloge kapot zijn of misschien heeft de pakking in je horloge zijn langste tijd gehad. Dan is het tijd om een horlogemaker of juwelier op te zoeken.
Citizen duikhorloge met ISO certificaat
Horloges houden niet van water aan de binnenkant, dat is algemeen bekend. Condens aan de binnenkant van het glas is vooral erg vervelend, maar hoeft niet direct schadelijk te zijn. Is het geen condens meer, maar heb je druppels in je horloge? Ga dan heel snel naar de juwelier.
Op vrijwel alle horloges staat op de deksel vermeld wat de waterdichtheid van jouw horloge is. Soms staat het ook op de wijzerplaat. Er zijn drie mogelijkheden op welke manier het wordt vermeld: in meters, ATM of bar. Het komt allemaal op hetzelfde neer: waterdruk.
Horloges worden in fabrieken getest op waterdichtheid. Dit gebeurt onder ideale omstandigheden. Als een horloge tot 100 meter (ook 10 bar of 10 ATM genoemd) waterdicht is, betekent dit niet dat je er mee kunt duiken tot 100 meter diepte. Omdat je armen op zo'n diepte zullen bewegen, komt er automatisch veel meer druk op je horloge te staan en zal er water binnendringen.
3 ATM / 3 bar/ 30 meter:
Jouw horloge is spatwaterdicht. Dit betekent dat je hem kan dragen tijdens het handen wassen, maar pas op met water. Het horloge is niet geschikt om mee te douchen, zwemmen of duiken en let ook wanneer je door een zware regenbui loopt op fietst.
5 ATM / 5 bar / 50 meter:
Horloges die tot 5 ATM waterdicht zijn, zijn geschikt om mee te douchen. Maar ga niet met dit horloge zwemmen.
10 ATM / 10 bar / 100 meter:
Deze horloges zijn geschikt om mee te zwemmen en om mee te snorkelen, maar ongeschikt om mee te duiken.
Deze horloges zijn waterdicht tot 10ATM>
20 ATM / 20 bar / 200 meter:
Geschikt om mee te zwemmen en duiken in zeeën of meren. Niet geschikt voor diepzeeduiken.
Citizen Promaster Marine duikhorloge: waterdicht tot 200 meter
100 ATM / 100 bar / 1000 meter:
Geschikt voor diepzeeduiken.
Overweeg je een horloge waarmee je in elk geval kunt gaan zwemmen, snorkelen of duiken? Deze duikhorloges kunnen goed tegen water.
Hoe waterdicht is je horloge? Je kunt het hier aflezen.
Heb je condens onder het glas van je horloge? Leg het horloge even weg. Doe dat bij voorkeur met een opengetrokken kroon, dus zet de kroon in de uiterste positie (de positie waarmee je ook de tijd in kunt stellen). De condens is erin gekomen, dus kan er ook weer uit. Wacht rustig af tot de condens is verdwenen. Leg het horloge op een warme plek of in de zon. Eventueel kun het horloge ook in een bak met rijst leggen, rijst neemt namelijk vocht op.
Oh: en vergeet niet de kroon weer dicht te drukken nadat het vocht uit het horloge is vertrokken. Het horloge mag beslist niet met een open kroon in aanraking komen met water.
Horloge met een open kroon.
Een aantrekkelijke gedachte is misschien om bijvoorbeeld een föhn te gebruiken om de condens eerder te laten verdwijnen. Wij raden dit ten zeerste af! Dit kan juist grotere schade opleveren.
Is het condens er na een aantal dagen nog niet uit of komt het steeds weer terug? Dan is het horloge toch niet meer goed waterdicht. Ga er dan mee naar de juwelier en laat hem er naar kijken. Het kan zijn dat het klepdeksel niet goed gesloten is, de pakking niet goed meer is of dat er op een andere plek zoals bijvoorbeeld via de kroon vocht in het horloge komt.
Lees ook: Horloge batterij vervangen? Herken een uurwerk met lege batterij!
Waterschade door vocht in het horloge kan onder de garantie vallen, zolang het om een fabrieksfout gaat die zonder eigen toedoen is ontstaan. Horloges met waterschade worden getest door de merken zelf op waterdichtheid. Mocht blijken dat de waterdichtheid in orde is, dan is de waterschade op een andere manier ontstaan. Mogelijk doordat de kroon van het horloge niet goed is dichtgedrukt of - gedraaid. In dat geval valt de schade niet onder de garantie.
Heb je na het lezen van dit Horlogenieuws nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag.