Je winkelwagen is leeg.
Geplaatst op 26-01-2024 door Marc Hut
Jouw horloge is waardevol: soms omdat het gewoon een dure aanschaf was, soms omdat hij nu eenmaal erg mooi is en vaak omdat je er bijzondere herinneringen bij hebt. En om jouw waardevolle sieraad goed te onderhouden en mooi te houden, moet je soms wat extra aandacht besteden aan het uiterlijk en innerlijk van je klok zodat deze in topconditie blijft. Wij geven je wat nuttige tips die je helpen om jouw polshorloge tot in de eeuwigheid te kunnen blijven dragen.
Het vooral voor het uiterlijk erg belangrijk om je horloge schoon te houden. Dat doe je vanzelfsprekend niet met schuurpapier of schurende/bijtende schoonmaakmiddelen. Om je uurwerk goed te onderhouden en schoon te maken kun je het beste een zachte, pluisvrije doek gebruiken om stof en vuil van de behuizing en het bandje te verwijderen. Voor metalen horloges werkt een sopje met wat afwasmiddel ook erg goed. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van water bij leren bandjes, omdat dit het materiaal kan beschadigen en het leer van al dat vocht lelijk wordt.
Een horloge dat glanst en blinkt is toch wel zo mooi!
Pro tips:
• Wil je dat je horloge altijd in tiptop conditie is? Laat jouw horloge dan regelmatig controleren en onderhouden door een professionele horlogemaker.
• Heb je een horloge dat waterdicht is tot minstens 5ATM en dat volledig van staal is of dat een siliconen horlogeband heeft? Gebruik een ultrasoon apparaat om je horloge schoon te maken! Je vindt deze apparaatjes regelmatig online en je hebt ze al vanaf 40 euro.
Er zijn verschillende soorten horlogebandjes beschikbaar, waaronder metalen bandjes, leren bandjes, rubberen bandjes en nylon bandjes. Het meest geschikte bandje voor jouw horloge hangt er vooral vanaf wat je met je horloge van plan bent te gaan doen en wat jij het prettigste vindt dragen. En, niet onbelangrijk, een horlogeband moet natuurlijk wat stijl en kleur betreft bij het horloge passen.
Een horloge met een stalen horlogeband
Stalen horlogebandjes zijn bijvoorbeeld duurzaam, gaan erg lang mee en zijn ook geschikt voor formele gelegenheden, terwijl rubberen bandjes beter bestand zijn tegen water en geschikt zijn voor sportieve activiteiten. Je hebt ook bandjes van leer met rubber/siliconen, deze zijn mooi om te zien en toch goed bestand tegen vocht.
Dit horloge heeft een siliconen horlogeband gecombineerd met leder.
Pro tip:
• Krijg je huiduitslag van staal, vind je leer of siliconen niet mooi of irriteren deze materialen je om de pols? Kies dan voor een horloge met een titanium horlogeband. Titanium is zeer licht in gewicht, veel sterker en krasvaster dan staal én anti-allergisch!
Het vervangen van de batterij van je horloge kun je in veel gevallen zelf doen. We hebben hier een handleiding voor je hoe je dit het beste aan kunt pakken.
Maar of je dit wel of niet zelf moet doen hangt ook af van het type horloge dat je hebt. In de meeste gevallen moet je de achterkant van het horloge openen met behulp van een speciaal stukje gereedschap om daarna de oude batterij voorzichtig verwijderen. Soms moet je hele kleine schroefjes losdraaien om de batterij uit te kunnen nemen.
Vervolgens plaatst je dan een nieuwe batterij van het juiste type en sluit je het horloge weer af. Het is raadzaam om deze taak over te laten aan een professionele horlogemaker of juwelier om schade aan het horloge te voorkomen.
Pro tip:
• Denk bij het vervangen van de batterij van je horloge aan de garantie! Maak je een horloge open, dan kan de garantie vervallen. Neem dus altijd eerst contact op met de winkel waar je je uurwerk hebt gekocht of neem contact op met het merk zelf.
Horloges heb je in allerlei soorten en maten met verschillende soorten uurwerken. Het kwartshorloge met knoopcel batterij kennen we allemaal natuurlijk, deze wordt ook het meest verkocht.
Kwartshorloges zijn betrouwbaar, simpel, en ook nauwkeurig, Wel moet je bij een kwartshorloge ooit de batterij vervangen.
Zwitsers Ronda uurwerk.
Prachtig zijn horloges met een mechanisch of automatisch uurwerk. Mechanische uurwerken worden aangedreven door een veer en vereisen regelmatig handmatig opwinden.
Automatische uurwerken worden opgewonden door de beweging van de pols en hebben geen handmatige opwinding nodig. Hou er wel rekening mee dat een mechanisch uurwerk na vele jaren dragen wellicht van binnen toch schoongemaakt zal moeten worden om de nauwkeurigheid te kunnen behouden. Dit laat je natuurlijk doen door een horlogemaker of juwelier.
Het meest betrouwbare uurwerk hangt af van uw persoonlijke voorkeur en behoeften.
Duxot horloge met automatisch uurwerk.
Pro tips:
• Zoek je een horloge waarvan je nooit de batterij zult hoeven vervangen maar dat je ook niet op hoeft te winden? Overweeg een Citizen Eco-Drive met lichtgevoelige cel.
• Wil je weten wat de verschillen zijn tussen automatische horloges en quartz horloges? Wij hebben dit voor je uitgezocht, lees het hier.
Wil je weten of je horloge nog waterdicht is? Het hangt er ook van af wat je van plan bent te gaan doen met je polshorloge. Moet het mee onder de douche of in bad? Loop je er alleen mee in de regen of ben je ook van plan er diepere waterdieptes mee op te gaan zoeken? Doe je dit laatste dan zoek je eigenlijk dus een duikhorloge.
Let dus goed op de waterdichtheid van je uurwerk voordat je op avontuur gaat. Elk horloge heeft zijn eigen waterbestendigheid classificatie. Het is handig als je deze weet. Deze classificatie geeft namelijk aan in hoeverre het horloge bestand is tegen waterdruk. En ook al is jouw waterdicht: zorg er ook voor dat de kroon van je horloge dicht is voordat je het water in plonst. Check dus dat de kroon is vastgedraaid en dat eventuele afdichtingen in goede staat zijn. Het kan, bij gebruik diep onder water, raadzaam om je horloge regelmatig te laten controleren door een professionele horlogemaker om de waterdichtheid te waarborgen.
Pro tip:
• Lees hier alles over de waterdichtheid van horloges en wat je met de diverse waterdicht heden kunt doen!
Het instellen van de tijd en datum van jouw horloge kan variëren afhankelijk van het type horloge dat je hebt. Dit gaat op een simpel kwartsuurwerk heel wat simpeler dan bijvoorbeeld op een Citizen horloge met uitgebreide functies zoals zomer-/wintertijd, eeuwige kalender, wereldtijd, atoomklok enz.
Het is heel simpel: de datum instellen. Maar let wel even op dat je het goed doet!
Het zal voor de meeste horlogedragers geen geheim zijn dat je over het algemeen de tijd in moet stellen door de kroon van het horloge tot de uiterste stand uit te trekken en te draaien totdat de juiste tijd is bereikt.
Voor het instellen van de datum moet je de kroon meestal in de middelste stand uittrekken en draaien om zo de datum aan te passen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van jouw horloge voor specifieke instructies.
Pro tip:
• Stel nooit de datum in als jouw horloge zelf al bezig is van datum te veranderen. Dit doet het horloge tussen 10 uur en 2 uur ‘s nachts. Ga je er dan zelf aan draaien dan kan het zijn dat je het uurwerk beschadigd. Wij leggen je in 5 stappen uit hoe je de datum van jouw horloge correct instelt zonder je horloge te beschadigen.
De beste merken en modellen horloges op de markt kunnen variëren afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, budget en beoogd gebruik. Enkele bekende horlogemerken die bekend staan om hun kwaliteit en vakmanschap zijn Rolex, Omega, Tag Heuer, Patek Philippe en Breitling. Maar deze zijn natuurlijk behoorlijk aan de prijs en zeker niet voor iedereen te betalen.
Een van onze eigen beste horlogemerken is Citizen.
Andere uitstekende merken zijn bijv. Citizen, Seiko, Bulova, Elk merk zijn eigen specifieke modellen. Het is raadzaam om deze verschillende merken en modellen te vergelijken, rekening houdend met jouw specifieke behoeften en budget, voordat je tot een aankoop overgaat.
Een horloge dat perfect loopt, er erg fraai uitziet maar dat totaal niet lekker draagt omdat het te strak of te los zit is natuurlijk niet echt fijn.
Wij adviseren je dan ook om je horloge goed af te stellen voor een goede pasvorm. Pas de bandlengte aan door de gesp in het juiste gaatje te plaatsen of, in geval van een schakelband, pas de bandlengte aan door schakels toe te voegen of te verwijderen. Dit kan meestal worden gedaan met behulp van speciale gereedschappen zoals wij die bij elk horloge meeleveren, of door een professionele horlogemaker/juwelier. In dit handige Youtube filmpje van WatchXL laten we je zien hoe je je horlogeband in kan korten door een schakel te verwijderen. Zorg ervoor dat het horloge comfortabel om je pols past zonder te strak of te los te zitten.
Handig: horlogebandinkorter oftwewel: straptool
Pro tip:
• Bij sommige horloges met stalen schakelband en veiligheids/vouwsluiting kan vaak ook de sluiting losser of strakker gezet worden door de pushpin te verplaatsen naar een ander gaatje. Check of dit bij jouw horloge mogelijk is.
Horloges kunnen verschillende complicaties en functies hebben, zoals chronografen, maanfases, datumweergave, wereldtijd, alarmen en nog veel meer. Zelfs modellen met een dieptemeter of hoogtemeter zijn leverbaar.
De keuze van complicaties en functies hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en behoeften. Het is belangrijk om te begrijpen hoe elke complicatie of functie werkt en of deze relevant is voor uw dagelijks gebruik.
Hoe meer functies, hoe meer je in zult moeten stellen. Dat is niet altijd heel simpel maar er is altijd een handleiding voor jouw horloge.
Horloge met maanstanden en atoomklok.
Pro tip:
• Weet welk uurwerk in jouw horloge zit en zoek hiervan online de handleiding. Zo wordt het instellen een stuk simpeler.
Deze tip is natuurlijk met name bedoeld voor de smartwaches en niet voor mechanische uurwerken. Veel moderne smartwatches kun je synchroniseren met je smartphone of andere apparaten. Kijk of jouw horloge draadloos verbinding kan maken door middel van bijv. Bluetooth of wifi.
Veel moderne horloges hebben de mogelijkheid om verbinding te maken met een bijbehorende app op je smartphone, waarmee je meldingen kunt ontvangen, instellingen kunt aanpassen en gegevens kunt synchroniseren. Raadpleeg de handleiding van je horloge en de bijbehorende app voor specifieke instructies over het synchronisatieproces.
Pro tip:
• Zoek bij voorkeur een smartwatch met hetzelfde besturingssysteem als de smartphone die je gebruikt.
We hopen dat je met deze tips in staat bent jouw hologe tot in de eeuwigheid te blijven dragen en mooi te houden. Wij wensen je in elk geval heel veel draagplezier en mocht je op zoek zijn naar een nieuw model: bekijk vooral onze voorraad met uitstekende herenhorloges en dameshorloges.