Je winkelwagen is leeg.
Geplaatst op 20-10-2023 door Marc Hut
Oei, vervelend is dat: Je horloge geeft de tijd niet meer goed aan. Loopt achter, of doet vreemd. Tenzij je een automatisch horloge hebt is de kans groot dat het aan de batterij ligt. Leeg of bijna leeg vermoedelijk. Kan zelfs gebeuren bij een nieuw horloge, soms heeft de batterij er in de fabriek al een tijdje ingezeten of is er sprake van een zwakke batterij. Tijd om de batterij van je horloge te vervangen dus. In dit blog leggen we uit hoe je een horloge met een lege batterij herkent en wat je het beste kunt doen.
Een horloge waarvan de batterij bijna leeg is kan soms rare kuren vertonen. Het kan zijn dat het horloge niet meer goed op tijd loopt en achter begint te lopen. Kan ook zijn dat de secondewijzer meerdere seconden tegelijk verspringt. Ook dat geeft aan dat de batterij bijna leeg is.
Lees ook: Horloge openen? Dat doe je zo! >
Bij een chronograaf waarvan de batterij bijna leeg is, zien we regelmatig dat de chronograaf niet meer goed functioneert. Soms loopt de gewone secondewijzer van het horloge nog wel maar de wijzers van de chronograaf doen niet wat wat ze moeten doen.
Je verwacht dan misschien niet direct een lege batterij, eerder een defect. Toch is de knoopcelbatterij in het horloge vaak wel de oorzaak van het niet goed functioneren van het horloge. Ons advies: Gewoon eerst ff die batterij vervangen en dan checken of het horloge weer goed loopt. Doet ie dat nog steeds niet dan zal er een horlogemaker opgezocht moeten worden.
Lees hier over veel voorkomende defecten aan horloges >
Heb je het horloge net gekocht? Neem dan even contact op met de winkel waar je het gekocht hebt. Het hoort namelijk niet zo te zijn dat de batterij van een nieuw horloge al binnen enkele maanden leeg is. WatchXL gaat daar in ieder geval heel coulant mee om, gebeurt dat bij een bij ons gekocht horloge dan lossen we het snel voor je op. Hopelijk doet de shop waar je jouw horloge gekocht hebt dat ook.
Je kunt de batterij ook laten vervangen bij een plaatselijke juwelier. De juwelier kan de batterij in jouw horloge vaak snel vervangen. Zeker bij horloges die waterdicht zijn tot 10 ATM (100 meter) is dat een goede oplossing. En tja, wat kost dat? Nou dat hoeft helemaal niet veel te kosten, zonder waterdichtheidstest meestal niet meer dan 10 euro. Het is voor de expert een klein klusje.
Het vervangen van de knoopcelbatterij in een duikhorloge wordt wel een ander verhaal. Wanneer jij een duikhorloge hebt of een horloge dat gegarandeerd waterdicht moet zijn tot een bepaalde waterdiepte en waarmee je ook echt gaat duiken, dan kun je het vervangen beter overlaten aan de expert. In dat geval zal het horloge na vervanging van de batterij ook op waterdichtheid gecontroleerd moeten worden. Zo weet je zeker dat het horloge na openen ook weer tegen de waterdruk kan waarvoor het ontworpen is.
Lees ook: 'De voor- en nadelen van een quartz-horloge' >
Jazeker, meestal wel, en je hoeft er niet zo heel handig voor te zijn. Het kan dus een optie zijn om zelf de batterij van je horloge te vervangen. Okee, kleine waarschuwing vooraf: wij zijn niet aansprakelijk als jouw werkzaamheden mislukken. Uitschieters met gereedschap zijn snel gemaakt, een kras heb je zo op je horloge en een niet goed gesloten kast is niet meer waterdicht.
Let ook op dat je het inwendige uurwerk niet beschadigd met je tools. Je snapt dat dan je horloge natuurlijk niet meer zal lopen. Ook moet je opletten dat je de garantie niet verspeelt.
Toch hoeft het niet zo heel moeilijk te zijn om die batterij uit het horloge te halen er een nieuwe in te stoppen. Er zijn een paar handige tools en trucjes die jij kunt gebruiken om de batterij te vervangen.
Bij sommige horloges zit het horlogekastdeksel niet geschroefd maar vastgedrukt. Ergens zit een inkeping waar je het deksel los kunt wippen. Kijk uit dat je de boel niet bekrast. Gebruik bij voorkeur een plastic tool. Vergeet niet dat een dergelijk deksel na het vervangen van de batterij weer goed dicht geperst moet worden want anders is je horloge niet meer waterdicht!
De meeste horloges hebben een deksel met schroefdraad die je heel simpel open kunt schroeven met twee horlogeballetjes. Huh? Horlogeballetjes? Wat is dat? Dit klinkt misschien vreemd, toch is het dat precies: balletjes waarmee je je horlogedeksel open schroeft. Twee kleine balletjes die je in tegengestelde richting kunt draaien om zo het deksel los te draaien. Die plastic balletjes geven grip op het deksel.
Die balletjes kun je op het internet voor een paar euro kopen. Gewoon Googlen op ‘horloge balletjes’. Grappig gereedschap!
Het kan zijn dat de kast gewoonweg te vastgeschroefd zit om 'm te openen met de balletjes. Je kunt het dan proberen met een horlogedeksel opener: dit is een soort tang die je op de inkepingen in het deksel plaatst. Vervolgens moet je het deksel tegen de klok in proberen te draaien.
Let op: Deze methode is vrij lastig en kan jouw horloge beschadigen want schiet je uit dan heb je gegarandeerd een kras op het deksel. Durf je het risico niet aan? Ga gewoon ff naar de juwelier!
Let er goed op dat de rubberen pakking op zijn plaatst blijft, zo blijft het horloge waterdicht. Haal de batterij eruit en vervang deze door een nieuwe.
Lukt het niet om de batterij te verwijderen omdat het plastic omhulsel dat om het uurwerk zit in de weg zit? Trek de kroon helemaal uit en haal dat plastic beschermsel uit de kast terwijl je zachtjes met je vinger op het uurwerk drukt. Zo voorkom je dat je het uurwerk mee uit de kast trekt. Nadat je het omhulsel verwijderd hebt kun je de batterij vervangen.
Zorg er voor dat je de batterij wel vervangt door eenzelfde type. Er zijn erg veel knoopcelbatterijen te koop, check dat je de juiste hebt. Op de bovenkant van de knoopcelbatterij staat het type. Iets van SR626SW, SR621SW of SR916. Of bijvoorbeeld 377, 364 of 373. Kies wel voor een merk zoals bijvoorbeeld Renata en niet voor de goedkopere merken van bijvoorbeeld Action o.i.d. want dan ben je al snel weer aan de beurt!
Het weer sluiten van de kast is makkelijk. Plaats het plastic omhulsel weer terug en let er hierbij op dat eventuele drukknoppen van bijvoorbeeld de chronograaf op de juiste plek terechtkomen. Controleer de werking van de knoppen en de kroon. Druk de kroon weer in, zorg dat de pakking goed zit en schroef het deksel goed vast met de balletjes of ander gereedschap. Klaar is kees!
Zo simpel kan het zijn. Maar begin er niet aan als je niet zeker van je zaak bent. Loop bij twijfel gewoon ff naar de juwelier en vraag deze om dit klusje uit te voeren.
Citizen Eco-Drive horloge zonder batterij
Hopelijk blijft jouw horloge nog lang op tijd lopen. Een beetje batterij mag echt wel 2 jaar meegaan. En wil je al dit gedoe niet? Neem dan een horloge zonder batterij zoals een automatisch horloge of een Citizen Eco-Drive.
Wij wensen je veel succes met het vervangen van de batterij en nog veel draagplezier toe!