Je winkelwagen is leeg.
Geplaatst op 05-04-2023 door Marc Hut
Heb je ooit geprobeerd om de datum van je horloge in te stellen als de tijd van horloge tussen 10 en 2 uur aangeeft? Wij raden aan om dat nooit meer te doen! Er is een goede reden waarom je de datum van je horloge niet moet instellen wanneer de tijd op de wijzerplaat ergens tussen 10 en 2 uur staat. We zullen je hier alles over vertellen en je ook laten zien hoe je de datum dan wel het beste in kunt stellen zonder dat je het uurwerk in jouw horloge beschadigd.
Misschien heb je hier nog nooit bij stilgestaan, maar je horloge kan beschadigd raken wanneer je de datum instelt terwijl het horloge al automatisch de datum aan het veranderen is. Een horloge met een datum op de wijzerplaat is uitgerust met een mechanisme dat elke 24 uur de datum verandert. De meeste horloges maken gebruik van een quickset mechanisme waarmee de gebruiker gemakkelijk de datum kan veranderen zonder de wijzers van het horloge een volledige cyclus van 24 uur door te hoeven draaien. In plaats daarvan gebruik je de kroon, trek die uit naar de middelste positie en draai eraan totdat de juiste datum weergegeven wordt. De reden waarom het beter is om de datum van een horloge niet tussen 10 uur en 2 uur in te stellen, is dat het horloge dan al automatisch de datum aan het veranderen is. Je hebt dan kans dat je het horloge beschadigd.
De meeste horloges veranderen de datum om de 24 uur, de datumwijziging vindt dan plaats om 12 uur 's nachts maar begint vaak al om 10 uur 's avonds en eindigt meestal rond 2 uur 's ochtends. Maar als het horloge een verkeerde datum aangeeft, dan moet je deze natuurlijk wel handmatig aanpassen. Dit kan worden gedaan door de kroon te gebruiken en het quickset-mechanisme in te stellen. Het quickset-mechanisme van een horloge werkt door de kroon tot de middelste positie uit te trekken. Dit zorgt ervoor dat een klein tandwiel de datumwijzer met één dag tegelijk vooruit beweegt. We raden aan om dit alleen te doen wanneer de tijd van je horloge ergens tussen 3 uur en 9 uur aangeeft en beslist niet tussen 10 en 2 uur. Doe je dit tussen 3 en 9 uur dan kan de datumwijziging soepel plaatsvinden, zonder de beweging te beschadigen.
Als de tijd van je horloge ergens tussen 10 uur en 2 uur staat, kun je dus beter sowieso de datum NIET veranderen. We raden je aan om dan eerst de tijd aan te passen voordat je de datum gaat instellen. Dit kan worden gedaan door de kroon naar zijn buitenste positie te trekken en er aan te draaien om zo de tijd aan te passen totdat de tijd van je horloge ergens tussen 3 uur en 9 uur staat. Nu kun je de datum veilig instellen zonder het horloge te beschadigen. Houd er rekening mee dat een horloge elke 24 uur van datum verandert. Als je horloge plotseling overdag van datum verandert in plaats van 's nachts, dan zul je de tijd 12 uur vooruit moeten draaien zodat de datumwisseling niet om 12 uur 's middags maar om 12 uur 's nachts plaatsvindt.
Lees ook: Hoe zet je in vijf stappen de datum van je horloge goed?
Als de tijd op je horloge ergens tussen 10 uur en 2 uur staat en je begint de datum te veranderen met de kroon, dan zal het "quickset" mechanisme niet correct in werking treden. Als je dan toch aan de kroon gaat draaien om te proberen de datum te veranderen, dan kan dat het uurwerk beschadigen. Dit komt doordat het "quickset" mechanisme is ontworpen om op een specifiek punt in de beweging van het horloge te werken en het proberen de datum buiten dit bereik te veranderen, kan leiden tot vastlopen of breken van het mechanisme.
Lees ook: 'Mijn horloge is kapot! 10 veelvoorkomende horlogeproblemen'
Sommige horloges met een datumfunctie zijn uitgerust met een zogenaamde "middernachtstop", die voorkomt dat de datum handmatig verandert tijdens de uren rond middernacht. Deze functie is ook ontworpen om het mechanisme te beschermen en ervoor te zorgen dat de datum soepel en nauwkeurig verandert.
Dus, samengevat, je kunt de datum van een horloge niet tussen 10 uur en 2 uur instellen, omdat het "quickset" mechanisme is ontworpen om op een specifiek punt in de beweging van het horloge te werken en het proberen de datum buiten dit bereik te veranderen, kan schade veroorzaken aan het uurwerk van het horloge. Het is altijd het beste om de instructies van de fabrikant te volgen en de datum in de aanbevolen tijdzone in te stellen om mogelijke schade aan het horloge te voorkomen.